Suomen kaasumarkkinat vuonna 2024 – kaasujärjestelmän joustavuus ja monipuoliset toimitustavat loivat vakautta myllerrysten keskellä

Rohe Solutionsin iloista henkilökuntaa toimistolla
Lisätietoja
Joel Unha,
Myyntipäällikkö
+358 44 326 1105
joel.unha@rohe.fi

Vuosi 2024 on ollut tapahtumarikas ja monivaiheinen Suomen ja Euroopan kaasumarkkinoilla. Markkinat ovat kokeneet merkittäviä muutoksia niin kotimaassa kuin kansainvälisellä tasolla, mikä on muokannut toimintaympäristöä ja nostanut esiin uusia mahdollisuuksia ja haasteita. Tässä kirjoituksessa Rohen myyntipäällikkö Joel Unha summaa kaasumarkkinoiden kehitystä vuonna 2024.

Alkuvuotta leimasivat Balticconnectorin käyttökatko ja leuto talvi

Lähtökohdat alkuvuoteen 2024 olivat haastavat, sillä lokakuussa 2023 tapahtunut vaurio Balticconnector-kaasuputkessa katkaisi kaasuyhteyden Suomen ja Baltian välillä. Tämä toi esiin Suomen energiamarkkinoiden haavoittuvuuden ja korosti LNG-terminaalien merkitystä kaasun toimitusvarmuudelle. Ilman Balticconnectoria Suomi nojasi täysin Inkoon ja Haminan LNG-terminaaleihin, mikä lisäsi hintojen vaihtelua merkittävästi. Helmikuun hintakehitys oli tästä konkreettinen esimerkki: kuun alussa aluehinta oli 80 €/MWh, mutta se laski kuun puolivälissä jopa 7 €/MWh tasolle. Hintavaihtelut johtuivat kuukauden alun kylmästä säästä, joka lisäsi kaasun kysyntää, sekä Inkoon LNG-terminaalin rajoitteista, jotka estivät LNG:n pitkäaikaisen varastoinnin. Tämä johti ylikapasiteetin purkautumiseen markkinoille kuukauden jälkimmäisellä puoliskolla säätilan lauhtuessa, jolloin kaasun kysyntä oli vähäistä.

Talvikauden päättyminen ja Balticconnectorin paluu käyttöön huhtikuussa toivat markkinoille helpotusta ja vakautta. Suomen ja Baltian aluehintojen välinen ero alkoi pienentyä merkittävästi maaliskuun puolivälistä alkaen. Latvialaisen Inčukalnsin kaasuvaraston täyttöaste jäi talvikauden päätyttyä ennätyksellisen korkealle, osittain siksi, että Suomen kaasumarkkinat eivät voineet hyödyntää varastoon talletettua maakaasua Balticconnectorin rikkoutumisen vuoksi.

Kansainvälisesti vuoden 2024 alkupuoliskoa leimasi leuto talvi, joka painoi kaasun hintoja niin Euroopassa, Aasiassa kuin Yhdysvalloissa. Kun Yhdysvalloissa hinnat pysyivät pitkään matalalla, Euroopan ja Aasian hinnat lähtivät loivaan nousuun helmikuun lopusta alkaen. Tämä ero johtui Yhdysvaltojen alhaisesta paikallisesta kysynnästä ja LNG-vientiterminaalien kapasiteettirajoitteista.

Geopolitiikka vaikuttanut kaasun hintaan vuoden jälkipuoliskolla

Kaasuvuoden jälkimmäisellä puoliskolla TTF-hinnassa on ollut nousupainetta. Hintojen nousun taustalla ovat olleet geopoliittiset jännitteet, kuten Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan sekä Lähi-idän konfliktit. Erityisesti Israelin ja Hamasin välinen tilanne sekä Iranin osallisuus ovat lisänneet energiamarkkinoiden epävarmuutta, mikä on heijastunut kaasun hintoihin. Lisäksi Norjan huoltoseisokit ovat rajoittaneet putkikaasun virtausta Euroopan markkinoille, mikä on osaltaan tukenut hintojen nousua. Lisäksi Venäjän kaasutoimitusten päättyminen Ukrainan kautta vuoden loppuun on ollut merkittävä tekijä TTF-hinnan nousussa.

Myös biometaanin tuotannossa on tapahtunut merkittäviä edistysaskelia. Tuoreiden tilastojen mukaan EU:n biometaanin tuotantokapasiteetti on kasvanut 37 % vuoden 2023 tasosta, saavuttaen nyt 5,2 bcm (miljardia kuutiometriä) vuodessa. Biometaanin kasvupotentiaali on huomattava, sillä uusimpien arvioiden mukaan Euroopassa voitaisiin tuottaa jopa 111 bcm biometaania vuoteen 2040 mennessä. Vertailun vuoksi EU:n alueella toimitettiin kaasua vuonna 2023 yhteensä 295 bcm.

Lämmityskaudella käyttöön varastoinnin ohella myös putkikaasu ja LNG-toimitukset

Lämmityskauden alettua EU:n kaasuvarastojen käyttö on ollut viime lämmityskautta ripeämpää. Marraskuussa varastojen täyttöaste laski 95 prosentista 85 prosenttiin, eli 10 prosenttiyksikköä. Joulukuun 9. päivänä varastojen täyttöaste oli 82 prosenttia. Marraskuun lisääntyneen kaasunkäytön taustalla olivat normaalia kylmemmät sääolosuhteet sekä uusiutuvan energiantuotannon niukkuus.

On tärkeää muistaa, että varastoidulla kaasulla ei yksinään pystytä kattamaan tulevan lämmityskauden kaasuntarvetta Euroopassa. Siksi tarvitaan jatkuvia putkikaasun toimituksia ja LNG:n tuontia koko talvikauden ajan. Myös ensi vuoden kaasun hinnan kannalta on olennaista varmistaa, että varastotasot eivät laske liian alhaisiksi lämmityskauden päättyessä. Liian matalat varastotasot aiheuttaisivat lisäpaineita hinnoille erityisesti kesällä, kun varastoja täydennetään seuraavaa lämmityskautta varten.

Vuonna 2024 kaasumarkkinoiden sopeutumiskyvyn merkitys korostui

Suomen markkinoilla talvikauden alku on ollut rauhallisempi kuin vuosi sitten, kiitos toimivan Balticconnectorin ja LNG-terminaalien käytettävyyden. Inkoon terminaalissa ensi vuoden ensimmäiselle neljännekselle on jo varattu yli puolet toimitusajoista, mikä antaa varmuutta tulevan talven kulutuksen hallintaan.

Vuoden 2024 kaasunkulutus nousee Suomessa noin 15 terawattituntiin, mikä merkitsee noin 10 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Vaikka markkinat ovat nyt tasapainoisemmat, kulutushuiput kylminä kausina osoittavat, että toimitusvarmuuden ylläpito vaatii sekä Balticconnectorin kapasiteetin hyödyntämistä, että LNG-terminaalien tehokasta toimintaa. Tämä vuosi on korostanut markkinoiden sopeutumiskykyä ja joustavuuden merkitystä alati muuttuvissa olosuhteissa.

Vuosi 2024 on ollut muistutus siitä, kuinka monimutkaisia ja riippuvaisia kansainväliset ja kotimaiset kaasumarkkinat ovat. Mitä ajatuksia tämä vuosi on herättänyt sinussa? Jaa näkemyksesi ja jatketaan keskustelua! Jos olet kiinnostunut kaasutoimituksista, ota yhteyttä Joeliin ja Rohen muuhun henkilökuntaan!


Kaikki artikkelit